Пт, 19.04.2024, 18:07

Вітаємо Вас
МОЛИТВА - могутній
засіб спасіння
Меню сайту

Молитви

Статистика

Онлайн всього: 8
Гостей: 8
Користувачів: 0




Locations of visitors to this page

Форма входу
Логін:
Пароль:



 



З цього приводу розповідали, що під час подорожі з Сієни до Перуджі Франциск поділився з братом Львом відчуттям «незвичайної радості». Була вже майже ніч, і вони вирішили відпочити біля криниці. Франциск нахилився над криницею і побачив, як в дзеркальній гладіні води на дні криниці відбивався повний сріблястий місяць, і він довго милувався цим як зачарований.
- Брат Лев, агнець Божий, - сказав Франциск, - чи знаєш ти, що я бачу в дзеркалі води?
- Місяць, що сходить, - відповів брат Лев, знаючи про пристрасну любов святого до краси творіння.
- Ні, брат Лев, - заперечив Франциск, - я бачу обличчя сестри Клари - чисте і сяюче обличчя людини, яка живе в Божій благодаті.
І хоча Клара завжди була в його серці, він тримався на відстані від монастиря Даміано, тому що, як розповідає древній біограф, відчував відповідальність за те, щоб «ще більше наблизити до Бога своїх сестер, а для цього він повинен був позбавити їх своєї тілесної присутності». Клара, однак, цього не відчувала.
Існує з цього приводу одна старовинна і дуже поетична легенда.
Одного дня Франциск зібрався у тривалу подорож і пішов попрощатися з сестрами св. Даміано. Була зима, йшов сніг.
- Отче, коли ж ми побачимося? - запитала Клара, приховуючи в душі смуток.
- Можливо, коли розцвітуть троянди, - відповідав Франциск, показуючи на голі і колючі гілки куща троянди.
- Все у волі Божій, - покірно погодилася Клара.
І ось, поки Франциск віддалявся, на крижаних гілках почали з'являтися троянди. Клара наздогнала його і з посмішкою піднесла їх йому. Народні легенди завжди мають в собі таємний сенс. Однак цілком історично достовірною є наступна історія. Клара, отримавши звістку про важку хворобу Франциска, вельми засмутилася. «Вона гірко плакала і ніяк не могла втішитися, побоюючись, що не побачить більше серед живих єдиного після Бога свого Отця, блаженного Франциска, який був її утішителем і вчителем,.. і про цей свій страх вона через одного з братів повідомила блаженного Франциска».
«Піди і скажи сестрі Кларі, - відповів Франциск посланцеві, - щоб вона звільнилася від всякого болю і печалі через те, що не може зараз бачити мене, але нехай знає, що і вона, і її дочки побачать мене і отримають велику втіху».
Так і сталося. Траурна процесія, що супроводжувала його блаженне тіло, рушила від церкви Санта Марія дель Анджелі в напрямку до церкви св. Георгія в Асижі. Дійшовши до монастиря св. Даміано, процесія зупинилася.
«І коли були прибрані залізні грати, через які сестри зазвичай спілкувалися з Богом, брати підняли святе тіло з труни і тримали його на руках перед вікном довгий час, поки Клара і її сестри не втішились».
Клара пережила Франциска на цілих двадцять сім років, які вона провела, зберігаючи його духовну спадщину і пам'ять про нього. Її старість була прикрашена ніжністю, яку вона успадкувала від нього, це була ніжність, звернена головним чином до святого Дитяти з ясел, до бідного розп'ятого Христа і до Євхаристії.
Лише в останнє в її житті Різдво Клара засумувала. «У момент Різдва, коли світ тішиться з приводу тільки що народженого Дитяти, всі сестри прямують до заутрені, залишивши хвору Клару одну. І, думаючи про дитятко Ісуса, сумуючи, що вона не може брати участь в хвалебних співах, вона з зітханням промовляє: "Господи Боже, ось я тут одна для Тебе!" І раптом вона почула прекрасну музику, яка звучала в ту мить у церкві святого Франциска. Вона чула, як брати радісно співали псалми, стежила за стрункою гармонією співаючих, вловлювала навіть звуки органу... І найбільшим чудом було те, що вона удостоїлася побачити ясла Господні. Коли вранці дочки прийшли до неї, блаженна Клара сказала: "Нехай буде благословенний Господь Ісус Христос! Коли ви покинули мене, він мене не залишив. По милості Божій я чула всю літургію, яку служили в церкві святого Франциска».
Древній літописець вважав за необхідне відмітити, що далечінь відстані «не дозволяла вловити ці звуки» і що «ці торжества були нею почуті завдяки божественній силі, або ж її слух був підсилений чимось, що вище всіх людських можливостей».
Справедливими є «технічні» зауваження! І Церква, переконана в тому, що в цих древніх розповідях дійсно йдеться про милість Божу і що сучасні технічні досягнення є не чимось іншим, як далекою імітацією тих чудес, скористалася цим, щоб в 1958 році проголосити Клару «покровителькою всіх працівників телебачення».
Але найбільшим чудом Клари - цілком реальним і документально доведеним - було світло материнства, яке вона випромінювала, причому у вельми віддалених країнах, впливаючи на тих, хто, навіть не знаючи її, вважав її своєю Матір'ю.
Живучи в маленькій і далекій італійській провінції, вона змогла залучити до себе навіть принцес і королев, таких, як Ізабелла Французька, Агнеса Празька, Єлизавета Угорська, Маргарита - вдова короля Людовика, Бьянка - дружина Філіппа V, короля Франції; Євфемія Габсбурзька, Олена Португальська, Соломія і Йоланда Краківські, Кунегонда, королева Польська; Герментруда Брюггська.
Достатньо згадати лише про одну з них: Агнесу, дочку короля Богемії Оттокара I. Вона відмовилася вийти заміж за сина великого імператора Фрідріха II, щоби наслідувати приклад далекої і незнайомої матері, про яку їй розповідали паломники, що повернулися з Риму.
«Як любило тебе лоно твоєї матері, так люблю тебе я...» - писала їй Клара, з любов'ю описуючи Ісуса, як «дзеркало життя», яким Агнеса повинна тепер користуватися, щоби прикрасити себе дійсно по-королівськи.
«Вхопися бідна за бідного Христа», - з цим закликом Клара не боялася звертатися навіть до цілих груп принцес і королев.
Тепер вона була вже старою, але не хотіла вмирати, принаймні, поки Папа остаточно не підтвердить і не скріпить своєю печаткою «Статут», який підводить підсумок її життєвої дороги.
В історії Церкви це був перший випадок, коли жінка написала статут для інших жінок.
Вона говорила, що чекає лише того моменту, коли зможе поцілувати папську печатку, і наступного дня помре.
І ось приїхав Інокентій IV. Його не було в Італії багато років і тепер повертався з Ліонського Собору. З хвилюванням він увійшов до маленької бідної келії.
- Святий Отче, - промовила вмираюча Клара, - я потребую відпущення всіх моїх гріхів.
- Дочко моя, - відповів Папа, - якби небу було вгодним, щоб я потребував прощення так само, як ти!
Коли наступного дня прибув кардинал, щоб вручити їй довгождану папську буллу, Клара поцілувала її, як того бажала. Наступного дня вона померла.
В останні хвилини перед смертю оточуючі чули, як вона прошепотіла: «Йди сміливо, тому що у тебе надійна охорона. Йди сміливо, тому що Той, Хто тебе створив і освятив, заступається за тебе завжди, як мати захищає свого сина; він любить тебе ніжною любов'ю».
Її запитали, до кого звертає вона ці слова? І вона відповіла: «Я говорю зі своєю благословенною душею». І додала: «Будь благословенний Ти, о Господи, що створив мене!».

Антоніо Сікарі, "Портрети святих"
переклад Milites Christi Imperatoris
Джерело: http://www.christusimperat.org/uk/node/37052

[1]   [2]
Пошук

Божа наука

Архів записів
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Друзі сайту



МОЛИТВА © 2009-2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz